Despre noi

Donatori cu Inima Mare

Trei Vieți

Donatori cu inima mare

Secolul XXI ne-a aruncat într-o viață tumultoasă, suprainformatizată, în care timpul și emoțiile au o altă conotație, iar noi am început, cu sau fără voia noastră, să fim poate mai puțin atenți la suferință și boală, la nevoile aproapelui. Se știe că în prezent există o cerere constantă de sânge, iar unitățile de sânge recepționate de la donatori pot fi păstrate pentru o perioadă mică de timp înainte ca acestea să fie folosite adecvat. Astfel, dacă numărul de donatori existenți eligibili din România ar fi mai mare de 2% din actuala populație și aceasta ar dona periodic de la 4 până la 6 ori pe an, problema unităților de sânge din spital ar fi de domeniul trecutului. Întrucât societatea românească suferă de lipsa de exemplu, de abordare ineficientă sau insuficientă a voluntariatului, am considerat oportună apariția noastră, ONG-ul Trei Vieți.

Cine suntem?

O mână de studenți la medicină dornici să schimbe cu adevărat modul în care toți donatorii percep procesul de donare de sânge. Trei Vieți este o asociație ce își propune să sporească numărul de donatori, în același timp convingând populația să revină și pentru alte donări de-a lungul timpului. Identificarea acestei probleme am făcut-o după ore petrecute în spitale în care am fost martorii lipsei acute de sânge pentru orice fel de întrebuințare.

Scopul:

Conștientizarea în rândul unei mase mari populaționale (între 18-50 de ani) a faptului că prin donarea de sânge poți acorda uneia sau mai multor persoane cel mai mare dar, cel al vieții, o șansă de a supraviețui. Contribuirea la constituirea unei rezerve de sânge acceptabile care să dea posibilitatea efectuării unui act medical prompt și de calitate, scurtarea perioadelor de așteptare în intervențiile chirurgicale laborioase. O formă de educare pentru o viață sănătoasă și echilibrată, pentru a putea fi apți să ajutăm.

De ce „Trei Vieți”?

Pentru că din sângele donat de o singură persoană pot fi ajutați 3 pacienți, deoarece din cei 450 de ml de sânge ce se pot recolta, se pot obține unul, doua sau chiar trei produse: • Celulele roșii (hematiile) folosite în general în sălile de operație și reanimare; • Trombocitele de mare ajutor în leucemii și diverse forme de cancer; • Plasma în tratarea accidentelor și a bolnavilor cu arsuri.

Unde nu au reușit alții, cum reușim noi?

Lipsă de informație este principală sursă de deznădejde în rândul oamenilor când vine vorba de donat. Chiar dacă toate paginile de pe rețelele de socializare sau motoarele de căutare îți arată informații precum “cât, cum, unde, pentru cine?”, foarte greu găsim informații clare despre beneficiile donării asupra donatorului. Donatul de sânge face bine, nu doar celor trei vieți pe care le salvezi ci și ție donatorule. Da, această este strategia noastră, implementarea unui nou sistem de donare un sistem bazat pe beneficii bidirecționale și nu pe nevoia indusă de afecțiuni. E momentul că România să înceapă să doneze pentru că e bine și nu pentru că trebuie, această e ideea noastră.


Cum ne-am propus să facem asta?
  • Realizarea unei echipe de voluntari ce vor informa populația cu privire la beneficiile donării
  • Sprijinirea Centrului de Donare cu scopul utilizării la potențial maxim al Caravanelor de Donare
  • Dezvoltarea de aplicații cu scopul ușurării și creșterii continuității donării

Sună foarte protocolar, nu-i așa? Și nouă ni se pare la fel, de aceea te invităm să ni te alături și să vezi despre ce vorbim. Pe lângă ce am menționat sus și pare că e același lucru că și până acum, ne propunem schimbarea totală a percepției persoanelor asupra donării făcând trecerea de la un act patronat de necazuri și afecțiuni către un act benevol motivat de trăiri pozitive.


P.S.: Dacă nu îndeplinești condițiile de donare care știm că sunt multe, ne poți ajută cu sprijin moral, material sau chiar ca și voluntar! Pentru orice altă informație sau dacă ți-e frică de ace, contactează-ne!

Vino în echipa noastră!