Donatori cu inima mare

- Tot ce trebuie să știi -

De ce să donez?

Vrei statistici?

România este pe ultimele locuri printre statele europene la donarea de sânge, cu doar 1,8% din potențiali donatori care donează, deci este loc de mult mai bine și tu o poți îmbunătăți.

Ești medic?

Deci probabil știi câte intervenții chirurgicale sunt amânate din cauza lipsei de sânge. Da, e adevărat, dacă nu știai în România actul medical este condiționat de lipsa acută de sânge, viața oamenilor fiind pusă pe pauză de fraza „Mergeți și donați si apoi veniți cu adeverință de la centru ca să putem să operăm”. Donarea constantă e soluția și tu îi poți salva.

Ești om?

Sigur că ești! De aceea te vei îngriji întotdeauna și de binele tău – de aceea îți spunem că donarea regulată îți scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, cancer, îți reînnoiește elementele sanguine, arde calorii (650 mai exact la fiecare donare). Așadar, și tu poți beneficia.

Esti erou?

Dacă nu, aceasta e șansa ta. Hai să facem un calcul: 3 vieți salvate la o donare ori 3 donări pe an ori 20 de ani. Da, așa e, 180 de vieți salvate de tine! Și tu poți fi erou! Pe lângă cele menționate mai sus, fiecare donator beneficiază periodic de analize gratuite și alte beneficii pe care ți le pregătim în aplicația 3Vieți.

Acum, dacă ești lămurit, hai să mergem mai departe!

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a dona sânge?

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine:

 • vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
 • greutate peste 60 Kg (greutatea poate varia în funcție de regulamentele Centrelor de Transfuzii)
 • puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
 • tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
 • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
 • să nu fi întreținut relații sexuale (protejate sau neprotejate) cu mai mult de un partener în ultimele 6 luni;
 • să nu își fi realizat tatuaje în ultimele 6 luni;
 • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
 • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
 • să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:

 • TBC;
 • sifilis;
 • malarie;
 • epilepsie și alte boli neurologice;
 • boli psihice;
 • bruceloză;
 • ulcer;
 • diabet zaharat;
 • boli de inimă;
 • boli de piele: psoriazis, vitiligo; miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
 • cancer;

Atenție! Nedeclararea intenționată a bolilor transmisibile sau a factorilor de risc prezentați constituie infracțiune și se pedepsește conform art.39 și 40 din Legea NE.282/2005 care reglementează activitatea de donare în România.

Ești în regulă? Perfect, hai mai departe!

Unde pot să donez?

În cadrul tuturor Centrelor de Transfuzii din România cât și în cadrul Caravanelor Mobile Trei Vieți si a partenerilor.

Cât de des pot să donez?

Intervalul minim între donări este de 8 săptămâni, dar numărul de donări nu poate să depășească 3 donări / an la femei și 4-5 donări / an la bărbați datorită reglementărilor actuale.

Câte vieți pot salva dacă donez sânge?

Cum? Specialiștii separă în laborator trei elemente care pot fi administrate la trei pacienți diferiți în funcție de nevoi astfel:

 • celule roșii (se folosesc mai ales la intervenții chirurgicale și sunt viabile până la 35 de zile de la recoltare);
 • trombocite (sunt viabile până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie);
 • plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri);
Exact! Un gest atât de ușor de făcut cu un impact atât de pozitiv!
După ce donez, ce se întâmplă cu sângele meu?

E o întrebare foarte bună. După ce sângele este prelevat, acesta este depozitat în depozitul frigorific de ‘carantinare’ și apoi testat pentru a vedea dacă este sănătos. Testele obligatorii sunt Ag-Ab, HIV 1, 2, anti HTLV 1, 2, hemoleucograma, grupajul sanguin, Rh-ul, anticorpii iregulari, testul anti HCV, testul AgHBs, testarea pentru lues, ALT. Dacă testele arată că sângele tău este sănătos, acesta și produsele derivate sunt validate și apoi distribuite spitalelor. Dacă rezultatele ridică în schimb probleme, testele sunt repetate. Dacă rezultatele indică boli, analizele sunt puse la dispoziția donatorului, iar sângele donat este incinerat. Analizele pot fi repetate la 75 sau 120 de zile. Donatorul cu analize neconforme este înștiințat că nu poate dona sânge. Da, există și cazuri în care sângele nu este bun, dar acest eveniment nu este des întalnit și testele inițiale sunt menite să prevină astfel de evenimente.

Câte grupe de sânge există?

Există 4 grupe de sânge și nu toate sunt compatibile între ele: A, B, AB, o (zero). Cu cât grupa de sânge este mai comună, cu atât cererea este mai mare. Cele mai frecvente grupe de sânge sunt 0 și A. Mai puțin frecventă este grupa B, iar AB este și mai rară.

Fiecare grupă din cele 4 au și RH Negativ. Grupele cu Rh Negativ sunt extrem de greu de gestionat din cauza faptului că sunt rare la nivelul populației, în general. Se întâmplă, deseori, ca solicitările făcute de spitale să nu poata fi satisfăcute în timp util.

Care sunt produsele derivate din sânge?

Sângele tău poate salva pacienți ajunși în secțiile de urgențe cu pierderi masive de sânge, dar și pacienți care urmează să fie operați sau bolnavi cu boli cronice aflați în secțiile de hematologie, oncologie. Din câteva ‘unități’ de sânge se pot obține următoarele produse derivate:

La ce riscuri mă expun în timpul procesului de donare?

Din nou, ești om și e normal să te intereseze, dar noi îți spunem că nu există niciun risc. Consumabilele folosite în cadrul Centrului Mobil de Donare și a Centrului de Transfuzii sunt de unică folosință. Mai mult decât atât, după cele descrise mai sus, riscul ca un produs sanguin contaminat să ajungă la pacient este aproape nul datorită tehnologiilor de testare folosite.

Ce fac dacă îmi este frică?

În acest caz unul dintre voluntarii noștri va veni să te țină de mână până la finalul procedurii, dar va trebui să vă împrieteniți, deci s-ar putea să te simți prea bine după această donare, nu știu tu hotărăști…

Pentru orice alta întrebare nu ezita să ne contactezi și noi te vom ajuta!