Blog

Beneficiul Donării

La începutul anilor ‘80 un doctor din Florida a introdus ideea conform căreia femeile aflate înaintea perioadei de menopauză au un risc mai scăzut de a dezvoltă probleme cardiace datorită rezervelor mai mici de fier din organism. Această ipoteză se baza pe implicarea colesterolului oxidat în ateroscleroză, fierul fiind un catalizator al oxidării. Astfel, ar fi putut fi explicată longevitatea mai mare a femeilor aflate în premenopauză față de cea a bărbaților. Însă putea fi această ipoteză confirmată?

În căutarea unei soluții de a testa organismul bărbaților la pierderea unei anumite cantități de sânge, una din ideile apărute a fost aceea a donării de sânge. Astfel, în locul pierderii unei cantități mici de sânge în fiecare lună, noile experimente au vizat eliminarea unei întregi unități de sânge dintr-o donare. În urma mai multor studii desfășurate pe durata a 20 de ani, coroborând metode de la cele clasice până la cele mai moderne, rezultatele nu au putut stabili o legătură între donarea de sânge și scăderea riscului de a face atac de cord. Însă, au fost descoperite niște date extraordinare! În loturile de pacienți studiate, riscul de a dezvolta cancer a scăzut în mod marcant! Astfel, s-a observat o reducere de 37% a cancerului în general, iar printre persoanele deja bolnave de cancer, rata de deces a scăzut semnificativ.

 

Impresionant a fost faptul că aceste rezultate au apărut la doar 6 luni de la o primă unică donare. O teorie propusă pentru a explica această descoperire se bazează pe faptul că aportul de fier din sange ar putea accelera creșterea unor tumori ascunse în organism. Fie că aceasta este explicația, fie că studiile urmatoare vor introduce noi date, cert este faptul că donarea de sange are efecte benefice pentru organismul donator, adiacente satisfacției de a salva până la 3 vieți!

Autor: Irina Rezuș